Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a
Kinetics of non-isothermal oxidation of raspberry and blackberry seed oils by DSC
Апстракт
U ovom radu određeni su kinetički parametri procesa oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a u neizotermnim uslovima. U tu svrhu, uzorci ulja su grejani na šest različitih brzina, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min) od 40°C do početka procesa oksidacije, pri protoku kiseonika od 50 ml/min. Eksperimenti su sprovedeni na TA Instruments DSCQ 1000, diferencijalnom skenirajućem kalorimetru (Delaware, USA). Kinetički parametri (aktivaciona energija, Ea (J/mol) i preeksponencijalni factor A (min-1)) su izračunati pomoću izokonverzione Ozawa - Flynn - Wall (OFW) metode. Korišćenjem vrednosti Ea i A izračunate su konstante brzina procesa oksidacije na 25°C i 120°C pomoću Arenijusove jednačine. Konstante brzina procesa oksidacije ulja iz semena maline bile su oko 2 puta veće u odnosu na konstante brzina kod ulja iz semena kupine, što ukazuje na to da je ulje iz semena kupine stabilnije u pogledu oksidacije.
Studies were conducted to evaluate and compare the kinetic parameters related to the oxidation process of blackberry and raspberry seed oils in non-isothermal conditions by DSC. For that purpose, the oil samples were heated at six different heating rates, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min), starting from 40°C to the beginning of the oxidation process, under an oxygen flow of 50 ml/min. Experiments were performed using TA Instruments DSC Q1000, Differential Scanning Calorimeter (Delaware, USA). Kinetic parameters (activation energy, Ea (J/mol) andpre-exponential factor, A (min-1)) were calculated using isoconversional Ozawa-Flynn- Wall (OFW) method. Using the values of Ea and A the oxidation rate constant was calculated at 25°C and 120°C by Arrhenius equation. The oxidation rate constants of raspberry seed oil was about 2 times higher than that of blackberry seed oil, which indicates that blackberry seed oil is more stable in terms of oxidation.
Кључне речи:
ulje iz semena maline / ulje iz semena kupine / kinetika oksidacije / DSC / raspberry seed oil / oxidation kinetic / DSC / blackberry seed oilИзвор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2015, 19, 4, 202-205Издавач:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Утицај сорте и услова гајења на садржај биоактивних компоненти јагодастог и коштичавог воћа и добијање биолошки вредних производа побољшаним и новим технологијама (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31093)
- Осмотска дехидратација хране - енергетски и еколошки аспекти одрживе производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31055)
Институција/група
Institut za opštu i fizičku hemijuTY - JOUR AU - Micić, Darko AU - Ostojić, Sanja AU - Simonović, Mladen AU - Pezo, Lato AU - Simonović, Branislav R. PY - 2015 UR - https://riofh.iofh.bg.ac.rs/handle/123456789/445 AB - U ovom radu određeni su kinetički parametri procesa oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a u neizotermnim uslovima. U tu svrhu, uzorci ulja su grejani na šest različitih brzina, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min) od 40°C do početka procesa oksidacije, pri protoku kiseonika od 50 ml/min. Eksperimenti su sprovedeni na TA Instruments DSCQ 1000, diferencijalnom skenirajućem kalorimetru (Delaware, USA). Kinetički parametri (aktivaciona energija, Ea (J/mol) i preeksponencijalni factor A (min-1)) su izračunati pomoću izokonverzione Ozawa - Flynn - Wall (OFW) metode. Korišćenjem vrednosti Ea i A izračunate su konstante brzina procesa oksidacije na 25°C i 120°C pomoću Arenijusove jednačine. Konstante brzina procesa oksidacije ulja iz semena maline bile su oko 2 puta veće u odnosu na konstante brzina kod ulja iz semena kupine, što ukazuje na to da je ulje iz semena kupine stabilnije u pogledu oksidacije. AB - Studies were conducted to evaluate and compare the kinetic parameters related to the oxidation process of blackberry and raspberry seed oils in non-isothermal conditions by DSC. For that purpose, the oil samples were heated at six different heating rates, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min), starting from 40°C to the beginning of the oxidation process, under an oxygen flow of 50 ml/min. Experiments were performed using TA Instruments DSC Q1000, Differential Scanning Calorimeter (Delaware, USA). Kinetic parameters (activation energy, Ea (J/mol) andpre-exponential factor, A (min-1)) were calculated using isoconversional Ozawa-Flynn- Wall (OFW) method. Using the values of Ea and A the oxidation rate constant was calculated at 25°C and 120°C by Arrhenius equation. The oxidation rate constants of raspberry seed oil was about 2 times higher than that of blackberry seed oil, which indicates that blackberry seed oil is more stable in terms of oxidation. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a T1 - Kinetics of non-isothermal oxidation of raspberry and blackberry seed oils by DSC EP - 205 IS - 4 SP - 202 VL - 19 UR - conv_123 ER -
@article{ author = "Micić, Darko and Ostojić, Sanja and Simonović, Mladen and Pezo, Lato and Simonović, Branislav R.", year = "2015", abstract = "U ovom radu određeni su kinetički parametri procesa oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a u neizotermnim uslovima. U tu svrhu, uzorci ulja su grejani na šest različitih brzina, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min) od 40°C do početka procesa oksidacije, pri protoku kiseonika od 50 ml/min. Eksperimenti su sprovedeni na TA Instruments DSCQ 1000, diferencijalnom skenirajućem kalorimetru (Delaware, USA). Kinetički parametri (aktivaciona energija, Ea (J/mol) i preeksponencijalni factor A (min-1)) su izračunati pomoću izokonverzione Ozawa - Flynn - Wall (OFW) metode. Korišćenjem vrednosti Ea i A izračunate su konstante brzina procesa oksidacije na 25°C i 120°C pomoću Arenijusove jednačine. Konstante brzina procesa oksidacije ulja iz semena maline bile su oko 2 puta veće u odnosu na konstante brzina kod ulja iz semena kupine, što ukazuje na to da je ulje iz semena kupine stabilnije u pogledu oksidacije., Studies were conducted to evaluate and compare the kinetic parameters related to the oxidation process of blackberry and raspberry seed oils in non-isothermal conditions by DSC. For that purpose, the oil samples were heated at six different heating rates, β (2, 5, 7.5, 10, 15, 20°C/min), starting from 40°C to the beginning of the oxidation process, under an oxygen flow of 50 ml/min. Experiments were performed using TA Instruments DSC Q1000, Differential Scanning Calorimeter (Delaware, USA). Kinetic parameters (activation energy, Ea (J/mol) andpre-exponential factor, A (min-1)) were calculated using isoconversional Ozawa-Flynn- Wall (OFW) method. Using the values of Ea and A the oxidation rate constant was calculated at 25°C and 120°C by Arrhenius equation. The oxidation rate constants of raspberry seed oil was about 2 times higher than that of blackberry seed oil, which indicates that blackberry seed oil is more stable in terms of oxidation.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a, Kinetics of non-isothermal oxidation of raspberry and blackberry seed oils by DSC", pages = "205-202", number = "4", volume = "19", url = "conv_123" }
Micić, D., Ostojić, S., Simonović, M., Pezo, L.,& Simonović, B. R.. (2015). Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 19(4), 202-205. conv_123
Micić D, Ostojić S, Simonović M, Pezo L, Simonović BR. Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2015;19(4):202-205. conv_123 .
Micić, Darko, Ostojić, Sanja, Simonović, Mladen, Pezo, Lato, Simonović, Branislav R., "Neizotermna kinetika oksidacije ulja iz semena maline i kupine pomoću DSC-a" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 19, no. 4 (2015):202-205, conv_123 .