Search
Now showing items 1-10 of 11
Uticaj specifičnih uslova pakovanja na stanje mioglobina i boju mesa / Effect of specific packaging conditions on myoglobin and meat color
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2013)
Meso i proizvodi od mesa su veoma osetljivi na delovanje spoljašnjih faktora i predstavljaju veoma osetljiv supstrat u kome se tokom skladištenja odvijaju biohemijski procesi. Osnovni uzroci promene kvaliteta mesa su: ...
Detoksifikacija koekstrudata lanenog semena i suncokretove sačme - predviđanje procesa / Detoxification of linseed-sunflower meal co-extrudate: Process prediction
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2018)
Već dugi niz godina laneno seme privlači veliku pažnju u ishrani životinja zbog svog izuzetno povoljnog masnokiselinskog sastava i visokog sadržaja α-linelonske kiseline. Ipak, njegova primena u je ograničena zbog prisustva ...
Prirodni aditivi u proizvodnji funkcionalnih jaja / Natural additives in functional egg production
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2019)
Konzumna jaja mogu igrati važnu ulogu kao funkcionalna hrana ako se za njihovu proizvodnju koriste posebno dizajnirane smeše obogaćene o-3 masnim kiselinama, prirodnim pigmentima i vitaminima. Dakle, cilj ove studije bio ...
Ispitivanje stavova potrošača i faktora koji utiču na konzumaciju povrća / Exploring consumer preferences and factors associated with vegetable consumption
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2021)
U cilju povećanja potrošnje povrća i pružanja korisnih infromacija potrošačima, analizirane su njihovi stavovi kao i razlozi koji utiču na konzumaciju ovih namirnica. Da bi se ostvario uvid u opšte karakteristike potrošnje ...
Veštačke neuronske mreže za predviđanje kvaliteta različitih genotipova paradajza / Artificial neural network model in predicting the quality of fresh tomato genotypes
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2021)
Senzorska analiza predstavlja najbolje sredstvo za precizno opisivanje kvaliteta svežih namirnica. Međutim, to je skupa i dugotrajna metoda koja se ne može koristiti za merenje pokazatelja kvaliteta u realnom vremenu. Cilj ...
Profil slobodnih aminokiselina uzoraka meda iz Vojvodine (Republika Srbija) / Free amino acid profiles of honey samples from Vojvodina (Republic of Serbia)
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2019)
Aminokiselinski profil četiri vrste meda - dva monofloralna (bagremov i suncokretov med), polifloralnog (livadski med) i šumskog meda (medljikovac), sakupljenih sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine (Republika Srbija), ...
Upotreba različitih statističkih pristupa za predviđanje metaboličke energije smesa za ishranu brojlera / Use of different statistical approaches in prediction of metabolizable energy of diets for broilers
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2015)
Energetska vrednost smese za ishranu životinja je za proizvođače hrane za životinje, kao i za stočare, jedan od najbitnijih parametara nutritivnog kvaliteta. In vivo metode za određivanje metaboličke energije imaju veliku ...
Modelovanje konzumacije voća i povrća u Srbiji / Modeling fruit and vegetable consumption in Serbia
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2022)
Uprkos tome što voće i povrće imaju ključnu ulogu u pravilnoj ishrani i dobrom zdravstvenom stanju, većina potrošača u Srbiji ne konzumira dovoljne količine ovih namirnica. U cilju boljeg razumevanja ovog nezadovoljavajućeg ...
Različitost aminokiselinskog sastava u žitaricama / Diversity of amino acids composition in cereals
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2022)
Kvalitet proteina zasniva se na njihovom sastavu aminokiselina, posebno na sadržaju i dostupnosti esencijalnih aminokiselina. Žitarice su važni izvori proteina za ishranu ljudi, ali su limitirajuće u količinama esencijalnih ...
Ispitivanje efikasnosti korišćenja pirofilita u siliranju biljke kukuruza / Efficiency investigation of the use of pyrophyllite in ensiling maize plant
(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2020)
Cilj sprovedenog ispitivanja bio je da se utvrdi uticaj pirofilitnog škriljca (pirofilit) sa nalazišta Parsovići, Konjic, AD Harbi Ltd., Sarajevo, Bosna i Hercegovina na kvalitet fermentacije silaže, u prvom redu na ...