Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 18
Optimizacija kinetike prenosa mase tokom osmotske dehidratacije kockica svinjskog mesa u kompleksnom osmotskom rastvoru / Optimization of mass transfer kinetics during osmotic dehydration of pork meat cubes in complex osmotic solution
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2014)
Ovaj rad prikazuje uticaje različitih procesnih temperatura (20, 35 i 50 °C), vremena potapanja (1,3 i 5 h) i koncentracija osmotskog rastvora, koji se sastoji iz melase šećerne repe i vodenog rastvora NaCl i saharoze, na ...
Termalna svojstva proteina mesa u procesu osmotske dehidratacije u melasi šećerne repe / Thermal Properties of Meat Proteins in the Process of Osmotic Dehydration in Sugar Beet Molasses
(Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2015)
Termalne osobine svinjskog mesa (Longissimus dorsi) osmotski dehidratisanog u melasi šećerne repe i svežeg svinjskog mesa praćene su metodama termalne analize: Diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC), ...
Optimization of the osmotic dehydration of carrot cubes in sugar beet molasses
(Univerzitet u Beogradu - Institut za nuklearne nauke Vinča, Beograd, 2012)
A response surface methodology approach was used to determine optimum conditions for the osmotic dehydration of carrot cubes in sugar beet molasses. Treatment times were set to 1, 3, and 5 hours, at temperatures of 45, 55, ...
Primena Pelegovog modela u analizi prenosa mase tokom osmotske dehidratacije jabuke u melasi šećerne repe / Application of Peleg model to study mass transfer during osmotic dehydration of apple in sugar beet molasses
(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2011)
U radu je ispitana mogućnost primene Pelegovog modela za opisivanje prenosa mase tokom osmotske dehidratacije jabuke u rastvorima melase šećerne repe. Prenos mase je ispitivan preko gubitka vode (VL) i priraštaja suve ...
Osmotska dehidracija kockica svinjskog mesa - metoda odzivne površine / Osmotic dehydration of pork meat cubes: Response surface method analysis
(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2013)
Osnovni cilj rada je ispitivanje uticaja različitih parametara na kinetiku prenosa mase tokom osmotske dehidratacije svinjskog mesa (M. triceps brachii). Posmatrani odzivi sistema su: gubitak vode (WL), priraštaj suve ...
Model veštačke neuronske mreže za osmotsku dehidrataciju kockica svinjskog mesa / Artificial neural network model of pork meat cubes osmotic dehydration
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2013)
Jedna od potencijalno zanimljivih tehnika za očuvanje proizvoda sa niskim sadržajem vode i poboljšanim nutritivnim, senzornim i funkcionalnim svojstvima jeste proces osmotske dehidratacije. Proces osmotske dehidratacije ...
Osmotski tretman lista koprive u dva različita rastvora-kinetika prenosa mase / Osmotic treatment of nettle leaves in two different solutions-mass transfer kinetics
(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2014)
Ovaj rad predstavlja istraživanje osmotskog tretmana lista koprive u dva različita osmotska rastvora (melasa i ternari rastvor) na sobnoj temperaturi i atmosferskom pritisku. Glavni cilj je bio da se ispita uticaj vrste ...
Application of peleg model on mass transfer kinetics during osmotic dehydratation of pear cubes in sucrose solution
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2015)
The applicability of Peleg model was investigated for predicting mass transfer kinetics during the osmotic dehydration (OD) process of pears, at different concentrations (40, 60 and 70%, w/w) and temperatures (20, 35 and ...
Modelovanje energetskih ušteda u procesu osmotske dehidratacije svinjskog mesa u melasi / Energy savings modeling of osmotic dehydration process of pork meat in molasses
(Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd, 2015)
Cilj prezentovanog istraživanja je definisanje matematičkih modela energetskih ušteda u procesu osmotske dehidratacije svinjskog mesa u melasi šećerne repe i analiziranje uticaja primenjenih tehnoloških parametara. Ušteđena ...
Procena energetske efikasnosti procesa osmotske dehidratacije svinjskog mesa / Estimation of energy efficiency of the process of osmotic dehydration of pork meat
(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2014)
Smanjenje količine utrošene energije po jedinici uklonjenje vode iz namirnica je neophodno u cilju povećanje ukupne efikasnosti procesa, smanjivanja troškova proizvodnje, kao i smanjivanja uticaja visoke potrošnje energije ...