Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 18
Uticaji temperature i vremena na difuzivnost vode i minerala tokom rehidratacije osmotski tretiranog svinjskog mesa / Effects of temperature and immersion time on diffusion of moisture and minerals during rehydration of osmotically treated pork meat cubes
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2015)
Cilj ovog rada bio je da se ispitaju promene u osmotski tretiranom svinjskom mesu koje nastaju tokom procesa rehidratacije. Uzorci mesa su bili podvrgnuti osmotskom tretmanu u rastvoru melase šećerne repe, na temperaturi ...
Osmotska dehidratacija mesa ribe - analiza glavnih komponenti / Osmotic dehydration of fish: Principal component analysis
(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2014)
Osmotski tretman ribe (Carassius gibelio) ipitivan je u dva osmotska rastvora (u šećerno-slanom rastvoru-S1 i rastvoru šećerne repe-S2), na tri temperature rastvora (10, 20 i 30oC), pri atmosferskom pritisku. Cilj ovog ...
Optimizacija kinetike prenosa mase tokom osmotske dehidratacije kockica svinjskog mesa u kompleksnom osmotskom rastvoru / Optimization of mass transfer kinetics during osmotic dehydration of pork meat cubes in complex osmotic solution
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2014)
Ovaj rad prikazuje uticaje različitih procesnih temperatura (20, 35 i 50 °C), vremena potapanja (1,3 i 5 h) i koncentracija osmotskog rastvora, koji se sastoji iz melase šećerne repe i vodenog rastvora NaCl i saharoze, na ...
Prividni koeficijenti difuzije vode, saharoze i minerala pri osmotskom tretmanu svinjskog mesa u melasi šećerne repe / Evaluation of water, sucrose and minerals effective diffusivities during osmotic treatment of pork in sugar beet molasses
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2015)
Metoda odzivne površine (Response Surface Methodology - RSM) je korišćena pri matematičkom modelovanju i izračunavanju vrednosti prividne (efektivne) difuzije vode, saharoze i minerala tokom osmotskog tretmana kockica ...
Promena mikrobiološkog profila i aktivnosti vode usled osmotskog tretmana lišća i korena celera / The change in microbiological profile and water activity due to the osmotic treatment of celery leaves and root
(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2015)
Ovo istraživanje, sprovedeno je sa ciljem da se ispita uticaj osmotskog tretmana na mikrobiološki profil i aktivnost vode (aw), lišća i korena celera, kako bi se ukazalo na korisnost ove tehnike sušenja. Uzorci lišća i ...
Termalna svojstva proteina mesa u procesu osmotske dehidratacije u melasi šećerne repe / Thermal Properties of Meat Proteins in the Process of Osmotic Dehydration in Sugar Beet Molasses
(Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2015)
Termalne osobine svinjskog mesa (Longissimus dorsi) osmotski dehidratisanog u melasi šećerne repe i svežeg svinjskog mesa praćene su metodama termalne analize: Diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC), ...
Optimization of the osmotic dehydration of carrot cubes in sugar beet molasses
(Univerzitet u Beogradu - Institut za nuklearne nauke Vinča, Beograd, 2012)
A response surface methodology approach was used to determine optimum conditions for the osmotic dehydration of carrot cubes in sugar beet molasses. Treatment times were set to 1, 3, and 5 hours, at temperatures of 45, 55, ...
Primena Pelegovog modela u analizi prenosa mase tokom osmotske dehidratacije jabuke u melasi šećerne repe / Application of Peleg model to study mass transfer during osmotic dehydration of apple in sugar beet molasses
(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2011)
U radu je ispitana mogućnost primene Pelegovog modela za opisivanje prenosa mase tokom osmotske dehidratacije jabuke u rastvorima melase šećerne repe. Prenos mase je ispitivan preko gubitka vode (VL) i priraštaja suve ...
Osmotska dehidracija kockica svinjskog mesa - metoda odzivne površine / Osmotic dehydration of pork meat cubes: Response surface method analysis
(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad, 2013)
Osnovni cilj rada je ispitivanje uticaja različitih parametara na kinetiku prenosa mase tokom osmotske dehidratacije svinjskog mesa (M. triceps brachii). Posmatrani odzivi sistema su: gubitak vode (WL), priraštaj suve ...
Model veštačke neuronske mreže za osmotsku dehidrataciju kockica svinjskog mesa / Artificial neural network model of pork meat cubes osmotic dehydration
(Savez hemijskih inženjera, Beograd, 2013)
Jedna od potencijalno zanimljivih tehnika za očuvanje proizvoda sa niskim sadržajem vode i poboljšanim nutritivnim, senzornim i funkcionalnim svojstvima jeste proces osmotske dehidratacije. Proces osmotske dehidratacije ...