Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 14
Uticaj inkluzija na fazne transformacije mrežnih alumosilikata / The influence of inclusions on phase transformations of framework aluminosilucates
(Univerzitet u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, 2013)
Iako termalno indukovane transformacije mrežnih alumosilikata daju jedinstven metod za formiranje novih faza sa poboljšanim osobinama, zbog kompleksnosti samog procesa, mehanizam konverzije još uvek nije u potpunosti ...
Uticaj trokomponentnih jonskih aktivatora na povećanjе energetske efikasnosti alkalnog elektrolizera / Influence of ternary ionic activators in the improvement of energy efficiency of alkaline electrolyzer
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2017)
Koncept koji se uobičajeno naziva vodonična energija, svodi se na primenu vodonika kao medijuma za manipulaciju energijom (proizvodnja, skladištenje, transport, primena). Najintenzivnije izučavana elektrodna reakcija, kako ...
Hemijska karakterizacija i biološka svojstva polisaharidnih ekstrakata gljiva Fomes fomentarius, Auricularia auricula-judae i Sparassis crispa / Chemical characterization and biological properties of polysaccharide extracts of fungi Fomes fomentarius, Auricularia auricula-judae and Sparassis crispa.
(Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, 2017)
Savremeno tržište i potrošači sve više prepoznaju sektor funkcionalne hrane. Hrana je više nego ikad energija, medicina, filozofija, trend ali i nauka. Tako više nije dovoljno tvrditi da je neka namirnica blagotvorna po ...
Interakcija nanosekundnog i pikosekundnog impulsnog laserskog zračenja sa površinom legure Ti6A14V / Interaction of picosecond and nanosecond pulsed laser radiation on Ti6A14V alloy surface
(Univerzitet u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, 2013)
Istraživanja sprovedena u okviru ove disertacije prvenstveno doprinose razumevanju osnovnh procesa koji se odvijaju prilikom interakcije legure Ti6Al4V i laserske svetlosti. Postojala je mogućnost za ispitivanje parametara ...
Hemijska i termalna analiza semena jagodastog voća / Chemical and thermal analysis of berry seeds
(Univerzitet u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, 2016)
Cilj ovog rada bio je da se ispitaju hemijske i termalne osobine i oksidativna stabilnost ulja i brašna iz semena kupine (R. fruticosus L., sorta Čačanska bestrna) i maline (Rubus idaeus L., sorta Vilamet). Analiziran je ...
Korelacija termohemijskih merenja i kvantnohemijskih izračunavanja termički indukovanih strukturnih transformacija polinuklearnih kompleksa [(en)(H2O)3Ni-(pyr)-Ni(H2O)3(en)] 4H2O i [Cd(N-Boc-gly)2(H2O)2]n / Correlation of thermochemical measurements and quantum chemical calculations of thermally unduced structural transformations of polynuclear complexes [(en)(H2O)3Ni-(pyr)-Ni(H2O)3(en)] 4H2O and [Cd(N-Boc-gly)2(H2O)2]n.
(Univerzitet u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, 2015)
Ispitana je termička stabilnost i mehanizam stupnjevitog razlaganja polinuklearnih kompleksa [(en)(H2O)3Ni - (pyr) - Ni(H2O)3(en)] 4H2O i [Cd(N - Boc - gly)2(H2O)2]n u temperaturskom intervalu od 320 do 760 K. Utvrđeno je ...
Termalna svojstva proteina mesa u procesu osmotske dehidratacije u melasi šećerne repe / Thermal Properties of Meat Proteins in the Process of Osmotic Dehydration in Sugar Beet Molasses
(Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2015)
Termalne osobine svinjskog mesa (Longissimus dorsi) osmotski dehidratisanog u melasi šećerne repe i svežeg svinjskog mesa praćene su metodama termalne analize: Diferencijalnom skenirajućom kalorimetrijom (DSC), ...
Savremene metode ekstrakcije koprive (Urtica dioica L.), sastav i primena ekstrakata / Contemporary methods of stinging nettle (Urticadioica L.) extractions, composition and application of extracts
(Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2019)
Glavni cilj istraživanja ove doktorske disertacije je bio ispitivanje hemijskog sastava lista koprive (Urtica dioica L.), primena različitih ekstrakcionih tehnika radi izolovanja aktivnih jedinjenja iz lista, ispitivanje ...
Biodiverzitet kvasaca u zemljištu i njihov značaj u održivoj poljoprivredi / Biodiversity of soil yeasts and their importance in sustainable agriculture.
(Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, 2017)
Metode konvencionalne proizvodnje koje se primenjuju u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji, dovele su do narušavanja stabilnosti prirodnih i agroekosistema. Nekontrolisana upotreba pesticida, mineralnih đubriva i drugih ...
Uticaj volfram-karbidnih i ugljeničnih nosača anodnih katalizatora na karakteristike PEM gorivne ćelije / Influence of the tungsten carbide and carbon anode catalyst supports on PEM fuel cell performance
(Univerzitet u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, 2013)
Gorivne ćelije su elektrohemijski izvori struje koji direktno prevode hemijsku energiju goriva u električnu energiju. Vodonične gorivne ćelije (eng. Proton Exchange Membrane Fuel Cell, PEMFC) kao gorivo koriste vodonik, a ...