Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model
Osmotic dehydration of carrot cubes in the solution of sugar beet molasses: Kinetics model
2013
Аутори
Koprivica, Gordana B.Mišljenović, Nevena
Lević, Ljubinko
Pezo, Lato
Ćurčić, Biljana
Kuljanin, Tatjana
Knežević, Violeta
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U ovom radu su ispitivani uticaji različitih procesnih parametara tokom osmotske dehidratacije mrkve u melasi šećerne repe na gubitak vode (WL) i priraštaja suve materije (SG). Ispitivani procesni parametri su bili: koncentracija rastvora (40–80%, w/w), temperatura (45–65 oC), i vreme imerzije (1-5 h). U radu su određivane vrednosti efektivnog koeficijenta difuzije za vodu i za čvrstu materiju, korišćenjem eksperimentalnih podataka. Nelinearnom analizom izračunatih efektivnih koeficijenata difuzije pokazalo se da oni zavise i od koncentracije rastvora i od temperature, kao i od nelinearnih kombinacija ovih uticaja. Vlažnost uzorka mrkve koji se suši, kao i količina čvrste materije, mogu se predvideti u svakom trenutku sušenja, sa dovoljnom tačnošću (r2 =0,98-0,99), korišćenjem efektivnih koeficijenata difuzije, na osnovu predložene jednačine. Optimalne dobijene vrednosti, korišćenjem metode odzivnih površina bile su: vreme imerzije od 4h, temperatura 65oC, koncentracija melase od 68% (...w/w), uz odzive WL=0.7 g/g svežeg uzorka, SG= 0.08 g/g svežeg uzorka.
The effect of different process parameters on the osmotic dehydration (OD) of carrot cubes, such as the concentration of sugar beet molasses solution (40–80%, w/w), temperature (45–65 oC), and treatment time (1-5 hours) were investigated in terms of water loss (WL) and solid gain (SG). Effective diffusion of water, and solids were estimated, using experimental data. Non-linear analysis of the calculated diffusion coefficients of water and solute reveal that these values depend on temperature and concentration of the osmotic solution as well as to the combined effect of these parameters. The moisture and solid content at any time during OD of carrots could be predicted with sufficient accuracy (r2 =0.98-0.99) by using diffusivities coefficients calculated from the proposed equations. The optimum conditions generated, using response surface method were: treatment time 4h, temperature 65°C, sugar beet molasses concentration 68% (w/w), with responses: WL=0.7 g/g initial fresh sample., SG= ...0.08 g/g initial fresh sample.
Кључне речи:
osmotska dehidratacija / mrkva / metoda odzivnih površina / melasa šećerne repe / efektivni koeficijent difuzije / sugar beet molasses / response surface method / osmotic dehydration / effective diffusivity / carrot cubesИзвор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2013, 17, 2, 80-85Издавач:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Институција/група
Institut za opštu i fizičku hemijuTY - JOUR AU - Koprivica, Gordana B. AU - Mišljenović, Nevena AU - Lević, Ljubinko AU - Pezo, Lato AU - Ćurčić, Biljana AU - Kuljanin, Tatjana AU - Knežević, Violeta PY - 2013 UR - https://riofh.iofh.bg.ac.rs/handle/123456789/305 AB - U ovom radu su ispitivani uticaji različitih procesnih parametara tokom osmotske dehidratacije mrkve u melasi šećerne repe na gubitak vode (WL) i priraštaja suve materije (SG). Ispitivani procesni parametri su bili: koncentracija rastvora (40–80%, w/w), temperatura (45–65 oC), i vreme imerzije (1-5 h). U radu su određivane vrednosti efektivnog koeficijenta difuzije za vodu i za čvrstu materiju, korišćenjem eksperimentalnih podataka. Nelinearnom analizom izračunatih efektivnih koeficijenata difuzije pokazalo se da oni zavise i od koncentracije rastvora i od temperature, kao i od nelinearnih kombinacija ovih uticaja. Vlažnost uzorka mrkve koji se suši, kao i količina čvrste materije, mogu se predvideti u svakom trenutku sušenja, sa dovoljnom tačnošću (r2 =0,98-0,99), korišćenjem efektivnih koeficijenata difuzije, na osnovu predložene jednačine. Optimalne dobijene vrednosti, korišćenjem metode odzivnih površina bile su: vreme imerzije od 4h, temperatura 65oC, koncentracija melase od 68% (w/w), uz odzive WL=0.7 g/g svežeg uzorka, SG= 0.08 g/g svežeg uzorka. AB - The effect of different process parameters on the osmotic dehydration (OD) of carrot cubes, such as the concentration of sugar beet molasses solution (40–80%, w/w), temperature (45–65 oC), and treatment time (1-5 hours) were investigated in terms of water loss (WL) and solid gain (SG). Effective diffusion of water, and solids were estimated, using experimental data. Non-linear analysis of the calculated diffusion coefficients of water and solute reveal that these values depend on temperature and concentration of the osmotic solution as well as to the combined effect of these parameters. The moisture and solid content at any time during OD of carrots could be predicted with sufficient accuracy (r2 =0.98-0.99) by using diffusivities coefficients calculated from the proposed equations. The optimum conditions generated, using response surface method were: treatment time 4h, temperature 65°C, sugar beet molasses concentration 68% (w/w), with responses: WL=0.7 g/g initial fresh sample., SG= 0.08 g/g initial fresh sample. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model T1 - Osmotic dehydration of carrot cubes in the solution of sugar beet molasses: Kinetics model EP - 85 IS - 2 SP - 80 VL - 17 UR - conv_105 ER -
@article{ author = "Koprivica, Gordana B. and Mišljenović, Nevena and Lević, Ljubinko and Pezo, Lato and Ćurčić, Biljana and Kuljanin, Tatjana and Knežević, Violeta", year = "2013", abstract = "U ovom radu su ispitivani uticaji različitih procesnih parametara tokom osmotske dehidratacije mrkve u melasi šećerne repe na gubitak vode (WL) i priraštaja suve materije (SG). Ispitivani procesni parametri su bili: koncentracija rastvora (40–80%, w/w), temperatura (45–65 oC), i vreme imerzije (1-5 h). U radu su određivane vrednosti efektivnog koeficijenta difuzije za vodu i za čvrstu materiju, korišćenjem eksperimentalnih podataka. Nelinearnom analizom izračunatih efektivnih koeficijenata difuzije pokazalo se da oni zavise i od koncentracije rastvora i od temperature, kao i od nelinearnih kombinacija ovih uticaja. Vlažnost uzorka mrkve koji se suši, kao i količina čvrste materije, mogu se predvideti u svakom trenutku sušenja, sa dovoljnom tačnošću (r2 =0,98-0,99), korišćenjem efektivnih koeficijenata difuzije, na osnovu predložene jednačine. Optimalne dobijene vrednosti, korišćenjem metode odzivnih površina bile su: vreme imerzije od 4h, temperatura 65oC, koncentracija melase od 68% (w/w), uz odzive WL=0.7 g/g svežeg uzorka, SG= 0.08 g/g svežeg uzorka., The effect of different process parameters on the osmotic dehydration (OD) of carrot cubes, such as the concentration of sugar beet molasses solution (40–80%, w/w), temperature (45–65 oC), and treatment time (1-5 hours) were investigated in terms of water loss (WL) and solid gain (SG). Effective diffusion of water, and solids were estimated, using experimental data. Non-linear analysis of the calculated diffusion coefficients of water and solute reveal that these values depend on temperature and concentration of the osmotic solution as well as to the combined effect of these parameters. The moisture and solid content at any time during OD of carrots could be predicted with sufficient accuracy (r2 =0.98-0.99) by using diffusivities coefficients calculated from the proposed equations. The optimum conditions generated, using response surface method were: treatment time 4h, temperature 65°C, sugar beet molasses concentration 68% (w/w), with responses: WL=0.7 g/g initial fresh sample., SG= 0.08 g/g initial fresh sample.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model, Osmotic dehydration of carrot cubes in the solution of sugar beet molasses: Kinetics model", pages = "85-80", number = "2", volume = "17", url = "conv_105" }
Koprivica, G. B., Mišljenović, N., Lević, L., Pezo, L., Ćurčić, B., Kuljanin, T.,& Knežević, V.. (2013). Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 17(2), 80-85. conv_105
Koprivica GB, Mišljenović N, Lević L, Pezo L, Ćurčić B, Kuljanin T, Knežević V. Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2013;17(2):80-85. conv_105 .
Koprivica, Gordana B., Mišljenović, Nevena, Lević, Ljubinko, Pezo, Lato, Ćurčić, Biljana, Kuljanin, Tatjana, Knežević, Violeta, "Osmotska dehidratacija kockica mrkve u rastvoru melase šećerne repe - kinetički model" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 17, no. 2 (2013):80-85, conv_105 .